Gå direkt till textinnehållet

Dagens öppettider (OBS! Endast bokade besök): 08:00 - 17:00 | Lunchstängt: 11:30 - 12.30

Sök
Start » OM OSS » 2021 » Från svarta till vita kontrakt: lägenheter motsvarande ett höghus återtagna på ett år

  Från svarta till vita kontrakt: lägenheter motsvarande ett höghus återtagna på ett år

  Publicerad: 2021-04-22 Senast ändrad: 2021-04-22


  Järfällahus har under det senaste året intensifierat sitt arbete mot oriktiga hyresförhållanden, i dagligt tal svartkontrakt och otillåten andrahandsuthyrning. Och det har gett resultat. På ett år återtar Järfällahus just nu drygt 100 lägenheter - lika många som ryms i ett av våra större bostadshus. Det är mer än dubbelt så många som tidigare.


  växande erfarenhet och kunskap

  Flera faktorer samverkar till att Järfällahus blir allt mer framgångsrika i att bekämpa oriktiga hyresförhållanden. Våra bostadskonsulenter får in flera tips varje dag, och man har slipat på arbetssätten för att följa upp tipsen bättre. Varje avslutat fall analyseras och utvärderas så att viktig kunskap och erfarenhet byggs upp.
   

  Allt flera ärenden till Hyresnämnden

  Allt flera ärenden skickas också till Hyresnämnden. Just nu ligger ett trettiotal ärenden för behandling där. Åtta fall av tio döms till vår fördel. Det är betydligt fler än tidigare, och det är en stigande siffra.
  - Vi har arbetat fram en väl fungerande process kring hanteringen av oriktiga hyresförhållanden, berättar Camilla, en av våra bostadskonsulenter. Bland annat har vi blivit bättre på att förse Hyresnämnden med ett riktigt grundligt och bra underlag. Mellan augusti 2020 och mars 2021 fick vi rätt i Hyresnämnden i 80 % av fallen.


  Ett gemensamt ansvar

  Varför är det så viktigt att jobba mot svartboende i våra lägenheter?
  - En trygg och rättvis bostadsmarknad bygger på riktiga hyresförhållanden, säger Lisa, också hon bostadskonsulent. När efterfrågan på bostäder är så stor som idag, är det extra viktigt att lägenheter kommer ut på marknaden på rätt sätt. Både hyresgäster och hyresvärdar har ett ansvar att bidra till att bostadsmarknaden fungerar.


  Det handlar om trygghet

  Lisa menar att det handlar om trygghet, både på samhällsnivå och hemma i trapphuset.
  - Oriktiga hyresförhållanden i kombination med rådande bostadsbrist bidrar till en skev bostadsmarknad och ockerhyror. Det skapar också otrygghet för såväl andrahandshyresgäster som omkringboende som inte känner igen sina grannar. Ibland uppstår störningar när personer som hyr i olaga andra hand tar mindre hänsyn till sin omgivning eftersom de inte ansvarar för hyreskontraktet.


  Så kan du tipsa oss om oriktiga hyresförhållanden

  För att tipsa om olaga andrahandsuthyrning, kontakta våra bostadskonsulenter. Du når dem via tel 08-580 836 00 eller via e-post bokonsulenter@jarfallahus.se.
  - All information är värdefull för att vi ska kunna komma tillrätta med det här problemet, betonar Camilla. Framöver hoppas vi kunna ta tillbaka ännu flera olagligt uthyrda lägenheter och göra dem tillgängliga för de som väntar tålmodigt i våra bostadsköer.