Gå direkt till textinnehållet

Dagens öppettider (OBS! Endast bokade besök): 08:00 - 11:00

Sök
Start » OM OSS » 2022 » Inte ensam

  Inte ensam

  Publicerad: 2022-10-06 Senast ändrad: 2022-10-11


  Affischen_webbild.pngHar du sett den här affischen i ditt trapphus? Den är en del av Inte ensam, ett projekt mot våld i nära relationer.
  – Det handlar om att öka kunskapen om våld i nära relationer, säger Sandra Dickman som representerar Järfällahus i projektet. Alla ska veta vart man kan vända sig, även om man bara har en misstanke om att någon far illa.

  Samarbete mot våld i nära relationer

  I projektet arbetar Järfällahus tillsammans med Socialförvaltningen, Lokalpolisen och Kvinnojouren i Järfälla för att sprida kunskap kring ämnet. Kampanjen med information pågår just nu. På affischen finns kontaktuppgifter till olika instanser som du kan kontakta om du själv är utsatt eller om du känner till någon annan som är det.

  Vår personal utbildas

  Nyckeln är kunskap. Därför har Järfällahus fastighetsskötare och annan personal som rör sig i våra områden fått en utbildning i att identifiera och hantera misstankar om våld i nära relationer. Det ledde till att en del av personalen engagerade sig ytterligare och gick en webbkurs arrangerad av NCK, Nationellt center för kvinnofrid.

  "Klart att man vill hjälpa till"

  En av dem som gått den extra webbkursen är Pontus, snickare på Järfällahus. Efter att ha sett statistik är han förvånad över hur vanligt problemet faktiskt är. Och med ökad kunskap har han blivit mer vaksam på tecken om att allt inte står rätt till.
  – Jag har lärt mig hur man kan känna igen om någon är våldsam eller dominerande mot andra i familjen, berättar han. Och det är klart att man vill hjälpa till. Jag känner själv någon som varit utsatt. Det kan vara ens egen syster eller dotter nästa gång. Då vill man ju att folk runt omkring ser, hör och reagerar. 

  Vårt gemensamma ansvar

  Vilket ansvar har Järfällahus när det gäller våld i nära relationer?
  – Som hyresvärd är vi inne i våra hyresgästers hem i vårt dagliga arbete, säger Sandra. På så sätt får vi ta del av många människors liv. Både Järfällahus och grannarna har ett ansvar att säga till om vi märker att något inte står rätt till.  

  Viktigt att agera

  Sandra ser det som viktigt att man inte drar sig för att agera om man misstänker att någon är utsatt fysiskt eller psykiskt.
  – Du behöver inte försätta dig själv i fara, och du behöver inte heller ha bevis på att något verkligen är fel. Däremot kan du vända dig till exempelvis kommunen eller polisen och berätta vad du sett eller hört. 
  Hon menar att utsatta kvinnor ofta är beroende av omgivningens hjälp för att skapa förändring. En ung tjej kan ha svårt att veta vad hon borde göra, och en äldre kvinna kan uppleva att människor runt omkring inte vill lägga sig i. Många vet inte vem de ska ringa till. Det vill projektet ändra på.
  – Det här ämnet är fortfarande tabubelagt, tillägger Sandra. Därför är det viktigt att öka medvetenheten om hur man kan agera. Målet är att flera ska få hjälp och fler ska veta vem de kan vända sig till. Du är inte ensam!
   

  Viktiga kontaktuppgifter:

  • Vid pågående misshandel ring 112
  • För rådgivning och stöd ring socialtjänsten 08-580 285 00 (tonval 2)
  • Relationsvåldsmottagning 08-580 245 50 (stödsamtal)
  • Socialjouren Nordväst 010-444 05 00 (akut kväll/helg)
  • Kvinnojouren 08-580 269 00 (anonyma stödsamtal)
  • Polisen 114 14 (för att lämna uppgifter)