Gå direkt till textinnehållet

Dagens öppettider (OBS! Endast bokade besök): 08:00 - 11:00

Sök
Start » OM OSS » 2022 » Säg hej på Grannens dag

  Säg hej på Grannens dag

  Publicerad: 2022-10-31 Senast ändrad: 2022-10-31


  Det finns undersökningar som pekar på att Sverige har flest singelhushåll i världen, och det är också vanligare i storstadsregionerna att man bor ensam. Enligt SCB fanns det 1,9 miljoner ensamhushåll i landet 2019, vilket motsvarar drygt 36 %. Det är nästan 10 % fler än i övriga EU. Samtidigt är den ofrivilliga ensamheten är ett växande folkhälsoproblem. Särskilt under pandemin, då möjligheterna till sociala kontakter begränsades, led många av den påtvingade ensamheten. Det drabbade inte minst våra äldre grannar.

  Tunna band är också viktiga

  Nu har vi större möjligheter att ses igen, och det kan vi ta vara på. Även så kallade tunna band, alltså ytliga mikrorelationer med kassörskan, bussföraren eller grannen, är viktiga och hälsofrämjande. Att småprata med någon när man möts i trappen har ett stort värde.

  Grannar du inte vill ha

  Men om man inte gillar sina grannar? En färsk Sifo-undersökning från mäklarföretaget Fastighetsbyrån visar vilka typer av grannar man helst inte vill ha. Högljudda festprissar ogillas av nästan en tredjedel och ligger därmed i topp. På andra plats finns sura, ljudkänsliga grannen som var femte svarande inte vill bo nära. Däremot är det bara en procent som inte gillar grannar som sjunger eller spelar instrument.

  Fördelarna med grannar

  Man måste naturligtvis inte tycka om sina grannar, inte ens på Grannens dag. Men att ha en dialog med boende i samma hus kan ändå ha ett värde. Dels för att sociala kontakter ökar vår hälsa och livslängd, medan ensamhet rent statistiskt är sämre för hälsan än stillasittande och rökning. Men också för att det påverkar boendet positivt. Ibland är man inte medveten om att musiken man spelar stör andra, och då kan det räcka med att en granne vänligt ber en sänka ljudet för att grannsämjan ska återställas. Det är också mycket svårare för inbrottstjuvar att vara aktiva i ett hus där grannarna känner varandra och ser till att inte släppa in obehöriga. Och har du barn så är det roligare för dem att växa upp i ett hus där det finns en gemenskap bland de boende och där grannarna hälsar på varandra.

  Säg hej på Grannens dag

  Så bjud gärna in grannen på en kopp kaffe eller té idag. Eller säg hej, helt enkelt. Det är ett litet ord som betyder mycket!