Ny, enhetlig bostadskö införs

Publicerad: Senast ändrad:

Snart genomför vi en modernisering av vårt kösystem. Interna kön och externa kön slås ihop till en enhetlig kö: Järfällahus bostadskö. Syftet är att förenkla kösystemet och utöka utbudet av lediga lägenheter i den nya kön.

Idag fördelas våra lediga lägenheter i tre köer: interna kön (för våra hyresgäster), externa kön (för de som inte har ett avtal hos oss) och Bostadsförmedlingen Stockholm (där man kan köa utan anknytning till Järfälla). Verkar det komplicerat? En förenkling är på väg.

Interna och externa kön slås ihop

Järfällahus styrelse har fattat beslut om att slå ihop interna kön med externa kön.

Sammanslagningen innebär att våra hyresgäster kommer att stå i samma kö som de som inte har ett lägenhetsavtal hos Järfällahus.

Poäng i interna kön flyttas över

Du som idag står i den interna kön behåller dina köpoäng. De flyttas automatiskt över till den nya kön. Däremot måste du från och med denna dag logga in på Mina sidor på jarfallahus.se minst en gång under en tolvmånadersperiod för att behålla köpoängen. Har du inte loggat in på tolv månader, nollställs poängen. Du kan då registrera dig i kön på nytt.
Hyresgäster som flyttar in efter förändringen väljer själva om de vill registrera sig i kön.

Större utbud i nya kön

Sammanslagningen av interna och externa bostadskön för med sig flera fördelar. Idag händer det att man inte kan söka den lägenhet man egentligen vill ha därför att den annonserats ut i en kö man inte är behörig att stå i. Det ska vi ändra på. När vi inte behöver dela upp de ledigblivna lägenheterna på lika många köer, får flera chansen att söka flera olika bostäder. Bostadskön blir mer enhetlig och enklare att överblicka.

Mer information kommer

Sammanslagningen genomförs nu under hösten. Exakt datum är inte fastställt i dagsläget. Vi återkommer med mer information.

 

 

Frågor och svar om nya Järfällahus bostadskö:


Vilka regler gäller för den nya kön?

Den nya kön är till för alla som bor eller arbetar i Järfälla, oavsett om man har ett avtal hos Järfällahus eller inte. För att få teckna ett nytt lägenhetsavtal, måste du ha bott eller jobbat i Järfälla under minst 51 % av din kötid. Mer detaljerade regler kommer att finnas här på webbplatsen.


När sker sammanslagningen av interna och externa kön?

Vi planerar att genomföra förändringen någon gång under hösten. Vi återkommer med information.


Varför görs förändringen?

Vårt nuvarande kösystem är föråldrat och komplicerat. Det händer ofta att någon inte kan söka en viss lägenhet för att den annonserats ut i ”fel” kö. Därför har Järfällahus styrelse beslutat om den här förändringen för att modernisera och förenkla vårt kösystem.


Vad händer med mina köpoäng i interna kön?

De flyttas automatiskt över till den nya kön. Du förlorar inga poäng. Däremot måste du från och med denna dag logga in på Mina sidor på jarfallahus.se minst en gång under en tolvmånadersperiod för att behålla köpoängen. Har du inte loggat in på tolv månader, nollställs poängen. Du kan då registrera dig i kön på nytt.


Vad är fördelen med sammanslagningen?

Utbudet av lägenheter blir större. Istället för att vi annonserar ut en tredjedel av alla lediga lägenheter i varje kö, kommer den nya kön att innehålla två tredjedelar av alla lediga lägenheter. Det blir också lättare att förstå och hantera vårt kösystem. Förmedlingen av lägenheter via Bostadsförmedlingen i Stockholm berörs inte av förändringen.


Berörs övriga köer?

Nej. Seniorkön, ungdomskön, fordonsplatskön och Bostadsförmedlingen Stockholm fungerar precis som tidigare.


Jag har ingen dator och kan inte logga in på Mina sidor!

I Boservice på Drabantvägen 2 finns kunddatorer att låna. När det närmar sig dags att logga in på Mina sidor på jarfallahus.se, hör av dig och boka en besökstid, så hjälper vi dig.
Du kan också logga in via en smartphone eller via datorer som finns att låna på till exempel bibliotek. Det du behöver är en e-postadress samt lösenord eller BankID.


JÄRFÄLLAHUS ÄGS AV JÄRFÄLLA KOMMUN