Brandsäkra dig

Hur förhindrar du brandolyckor, hemma hos dig och i trapphuset? Bland annat genom att funktionskolla brandvarnaren, städa spisfläkten och inte ställa saker i trapphuset. Det här är en av tio filmer som lär dig som bor i lägenhet att sköta sysslor i och kring hemmet. Filmerna finns textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

 

Brandvarnare

Järfällahus förser alla lägenheter med brandvarnare. Det är du som hyresgäst som ansvarar för att kontrollera att batteriet fungerar. Om brandvarnaren börjar pipa då och då utan anledning är det ett tecken på att batteriet håller på att ta slut.

Kontroll äldre typ av brandvarnare

Byt då batteriet så snart som möjligt. För att kontrollera att batteriet fungerar trycker du på den lilla knappen på brandvarnaren. Tjuter det till, fungerar den. Hörs ingenting, är det viktigt att du byter batteri omgående.

Kontroll nyare typ av brandvarnare

Har du en nyare modell av brandvarnare är den försedd med ett 10-års batteri och det ska inte bytas. Då ska du bara se till att det inte samlas damm på brandvarnaren och testa att den fungerar minst en gång om året genom att trycka på plattan i mitten av brandvarnaren. Om det inte låter något, gör en felanmälan via Mina sidor eller på tel 08-580 836 00.

JÄRFÄLLAHUS ÄGS AV JÄRFÄLLA KOMMUN