Kökets vitvaror

Frys

Om frysen är full av is håller sig inte maten lika kall. Dessutom drar den mycket ström. Därför är det viktigt att du frostar av din frys med jämna mellanrum. Börja med att stänga av frysen och ställ upp dörren. Ta ut alla dina matvaror och förvara dem så kallt som möjligt under tiden. Lägg ut en handduk på golvet och ställ en långpanna framför frysen för att fånga upp det vatten som rinner ut. Låt även den tömda nedersta lådan i frysen sitta kvar för att samla upp vatten.

Det är viktigt att låta isen lossna av sig själv och inte försöka hacka bort den då gallret kan skadas. När isen smält rengör du frysen, kom ihåg att torka bort smuts även från gummilisterna. Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen och torka upp så det är torrt runt och under frysen. När frysen nått rätt temperatur igen kan du lägga tillbaka dina matvaror.

Kyl

Om det rinner vatten ner på golvet när du öppnar kylskåpet kan det bero på att hålet i kylskåpets bakre vägg är tilltäppt eller att matvaror ligger mot väggen. Detta kan du enkelt åtgärda själv. I bakre väggen på kylskåpet finns ett avrinningshål där kondensvattnet ska rinna ut. Om det fastnar smuts i hålet börjar vattnet istället läcka ut på golvet. Rengör därför avrinningshålet regelbundet. Det är även viktigt att se till så att hyllorna i kylskåpet sitter rätt och att matvaror inte lutar mot väggen. På vissa kylskåpsmodeller finns en förhöjd bakkant på hyllplanen. Denna kant ska sitta uppåt och inåt för att förhindra att matvarorna lutar mot väggen.

Köksfläkt

Det är viktigt att göra rent filtret till köksfläkten med jämna mellanrum. Detta för att luften i din lägenhet ska vara fräsch. Filtrets funktion är att fånga upp det fett och smuts som bildas vid matlagning. Om du inte rengör filtret kommer ventilationen inte fungera som den ska. Vi rekommenderar att rengöra filtret varannan månad. Filtret sitter på undersidan av fläkten. Ta loss filtret och gör rent det med hett vatten och diskmedel. Låt filtret torka och sätt sedan tillbaka det på plats.

JÄRFÄLLAHUS ÄGS AV JÄRFÄLLA KOMMUN